Korrekturlesing på norsk

Har du skrevet en tekst og trenger korrekturlesing? Mange tror at det holder å gjøre det selv, men det er alltid en fordel å få andre til å se over teksten. 

I denne artikkelen skal vi forklare hva man kan gjøre selv og hvorfor det er lurt at noen andre ser over teksten som skal korrekturleses. 

Hva er korrektur, og kan man gjøre det selv? 

Mange utfører allerede sin egen korrekturlesing underveis som de skriver og etter at teksten er ferdig skrevet. Men holder det å utføre sin egen korrekturlesing via et tekstprogram som for eksempel Word? Jeg vil ikke si at det gjør det, for slike programmer plukker dessverre ikke opp alle feil. 

Slike tekstprogrammer kan også vise feil som ikke er feil. Når et ord markeres som feil i tekstprogrammene, kommer det en rød strek under ordet. Nå har det seg slik at ikke alt som er markert som feil faktisk er feil. Det kan være særord eller sammensatte ord som ikke finnes i tekstprogrammene. 

Mange sammensatte ord kan også deles opp, men da blir det en orddelingsfeil, og det leses annerledes enn det skal. Det kan også gjøre at setningen blir feil. Mange kan skrive ord feil, men de tror de skriver dem på riktig måte, dette gjelder spesielt orddelingsfeil. 

Når man er vant med å skrive disse ordene og har gjort det i mange år, så er det lett å se seg blind på egne feil. Det kan derfor være lurt å få noen andre til å se på teksten, men ikke la hvem som helst se på den. Sørg for at det er noen med gode skriftlige kvaliteter som ser på teksten din. 

Jeg anbefaler derfor at man benytter seg av profesjonelle til å se igjennom slike tekster. Det er nok alle tekstene som trenger dette, men om det er viktige tekster eller dokumenter så anbefales dette. Viktige tekster/dokumenter kan være masteroppgaver, CV-er og jobbsøknader. Også brev kan trenge korrektur, det kommer an på hvem mottakeren er og til hvilket formål det er.

Hvordan få hjelp til korrektur? 

På nett finner man mange firmaer som kan hjelpe deg med korrektur. Jeg anbefaler derimot å være kritisk, og ikke velge den første og den beste man kommer over. Det finnes mange å velge mellom, så både priser og kvalitet kan variere mye. 

Send en e-post til alle de firmaene du vurderer og finn ut av pris og kvalitet på deres arbeid før du bestemmer deg. Utforsk gjerne nettsidene til de forskjellige firmaene for å se på kvaliteten der også. 

Språkvask 

Et alternativ til korrektur er å få utført en språkvask. Språkvask gjør mer enn å rette i skrivefeil, grammatiske feil og orddelingsfeil. Ved språkvask går man mer inn i dybden i teksten og man kan gjøre store eller små endringer i teksten. Dette er for å få en bedre flyt i teksten og gjøre den mer lettleselig. 

Akademisk språkvask 

Man har også noe man kaller akademisk språkvask. Dette er språkvask av akademiske tekster som skal innleveres eller publiseres. Ved å utføre en språkvask på slike tekster får man en bedre struktur i teksten og den vil bli enklere å forstå. 

Er korrekturlesing dyrt? 

Om det er dyrt eller ikke avhenger av mange faktorer. Det kommer helt an på hvem som spør, og det avhenger av hva som skal korrekturleses. Vanligvis prises korrekturlesing på antall ord, men i noen tilfeller kan man også få en fastpris. 

Trenger du hjelp med korrekturlesing? 

Hos Din Språkvask kan du få profesjonell hjelp til korrekturlesing eller språkvask av dine tekster. Kontakt oss gjerne for en hyggelig prat og for et uforpliktende tilbud. Vi ser fram til å høre fra deg.