Forsvare masteroppgave

Det å skulle forsvare en masteroppgave kan oppleves som utfordrende og kanskje til og med skremmende. Med gode forberedelser kan du sørge for at prosessen blir mest mulig vellykket!

Skal du forsvare en masteroppgave, har du ganske sikkert lagt mye tid og arbeid inn i prosessen. Oppgaven skal ikke bare være faglig god, også språk og formuleringer kan være med på å påvirke helhetsresultatet.

Vi skal nå dele våre beste tips med deg som skal forsvare en masteroppgave. Finn ut hvordan du kommer deg helskinnet gjennom presentasjonen!

En person som presenterer noe

Hvordan presentere en oppgave muntlig?

Hvis du skal forsvare en masteroppgave, innebærer dette som regel en muntlig presentasjon av oppgaven din. Dette er noe mange synes er nervepirrende, og det føles kanskje skummelt å skulle se sensorene i øynene mens du snakker om livsverket ditt.

Det å forsvare en masteroppgave blir ofte mindre skummelt dersom du har forberedt deg godt til presentasjonen. Øv deg gjerne foran speilet eller snakk foran en venn. Ta imot innspill og sørg for at presentasjonen blir tydelig og bra.

Husk at du må snakke høyt og tydelig, og i et passelig tempo. Dersom du er nervøs er det fort gjort å snakke litt for fort!

Folk som samarbeider

Slik jobber du mot innsigelser

Det å forsvare en masteroppgave betyr at du faktisk må forsvare resultatene du har kommet frem til. Dette er med andre ord ikke bare en vanlig presentasjon. Det er ikke uvanlig at sensor kommer med innsigelser underveis. 

Det kan for eksempel hende at sensor lurer på hvordan du kom frem til resultatene. Derfor er det viktig at du er godt forberedt og kan argumentere for resultatene du har oppnådd. Hvorfor brukte du de aktuelle metodene, og hvordan ble analysen utført?

Se gjerne for deg ulike innsigelser som kan dukke opp under presentasjonen, slik at du er forberedt på hva du skal si. Har du for eksempel valgt en uvanlig tilnærmingsmetode, er det naturlig at sensoren vil vite hvorfor. Hold hodet kaldt, og presenter oppgaven med selvtillit!

Folk som lager sjekkliste

Forarbeidet ditt er viktig for å forsvare en masteroppgave

Skal du forsvare en masteroppgave, er det viktig at du forbereder deg godt. Selve presentasjonen av masteroppgaven tar gjerne ikke mer enn 20 minutter til én time. For å lette presentasjonen kan det være greit å ha PowerPoint eller andre hjelpemidler med stikkord.

Ellers er det naturligvis viktig at selve masteroppgaven er av høy faglig og språklig kvalitet. Mange skrivefeil eller grammatikkfeil vil kunne trekke ned helhetsinntrykket av oppgaven. Få gjerne noen til å se gjennom oppgaven din.

Det å forsvare en masteroppgave blir ofte enklere når du har god språklig flyt – både i oppgaven og PowerPoint-presentasjonen. Gode formuleringer gjør det også enklere for mottakeren å tolke og forstå budskapet.

Tre skribenter

Få hjelp til språkvask av din masteroppgave

Det å skulle forsvare en masteroppgave kan føles skummelt. For å lykkes med presentasjonen din bør du blant annet forberede deg godt. La noen se gjennom oppgavetekst og eventuelt lysbildevisning i forkant, slik at skrivefeil og dårlige formuleringer kan lukes ut.

Din Språkvask kan hjelpe deg med språkvask av masteroppgaven. Vi kan også hjelpe deg med transkripsjon av eventuelt intervju du skal ha med i oppgaven. Du er ansvarlig for at oppgaven er faglig god, mens vi kan sikre at den er språklig god og med fin flyt!

Kontakt oss i dag for mer informasjon!